استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟
استفاده از ابزارهای دیجیتال هر روز در حال گسترش است و به نظر می رسد که افراد و کسب و کارهای بیشتری تمایل دارند که در دنیای دیجیتال فعالیت کنند. از این رو، بسیاری از کسب و کارها به فکر ورود به فضای دیجیتال و آنلاین هستند. اما تعداد زیادی از این کسب و کارها پس از مدتی از فعالیت در فضای دیجیتال نا امید می شوند و با این فضا خداحافظی می کنند. شکست در فضای دیجیتال ممکن است ناشی از عدم وجود استراتژی بازاریابی دیجیتال باشد. اینکه استراتژی دیجیتال مارکتینگ چیست؟ و چه فایده ای دارد؟ سوال هایی هستند که در این نوشته به آن ها پاسخ خواهیم داد.
استراتژی چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم استراتژی بازاریابی دیجیتال را بررسی کنیم، لازم است که با خود استراتژی آشنا شویم. استراتژی، تصمیم گیری در مورد تمام کارهایی است که برای رسیدن به هدف انجام می دهید یا از انجام آن ها صرف نظر می کنید. کلمه هدف در این جمله می تواند برای هر فرد یا کسب و کاری متفاوت باشد. برای مثال، هدف من کاهش وزن از 88 کیوگرم به 75 کیلوگرم می باشد. در این حالت استراتژی من ممکن است شامل ورزش صبحگاهی، رژیم گرفتن و اصلاح الگوی خواب باشد. در این روش من تصمیم گرفته ام که ورزش صبحگاهی انجام بدهم و از خوردن غذاهای چرب و پر کالری خودداری کنم.
استراتژی بازاریابی دیجیتال چیست؟
استراتژی بازاریابی دیجیتال ترجمه عبارت digital marketing strategy می باشد و در عمل به استفاده از ابزارهای دیجیتال برای رسیدن به اهداف بازاریابی اشاره دارد. تشخیص اینکه در هر کسب و کاری، در هر زمانی از کدام ابزارهای دیجیتالی استفاده شود، هنر است. برای مثال ممکن است یک فروشگاه آنلاین پارچه در یک دوره خاصی از بنرهای تبلیغاتی استفاده کند و در دوره ای دیگر تمرکز خود را روی گوگل ادوردز بگذارد.
ابزارهای بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ
در این بخش لازم می دانیم ابزارهایی که برای بازاریابی دیجیتال به کار می روند را به شما معرفی کنیم. البته فقط به صورت گذرا به آن ها اشاره خواهیم کرد:
1- وبسایت؛
2- تبلیغات کلیکی و بنری؛
3- سئو (بهینه سازی موتورهای جستجو)؛
4- تولید محتوا؛
5- شبکه های اجتماعی؛
6- ایمیل مارکتینگ؛
7- اس ام اس مارکتینگ؛
8- اینفلوئنسر مارکتینگ؛
9- تبلیغات تلویزیونی و رادیویی؛
10- و …
شاید با دیدن تبلیغات تلویزیونی و رادیویی در این لیست، تعجب کرده باشید. اما اگر با تفاوت های بازاریابی دیجیتال و بازاریابی آنلاین آشنا باشید؛ به خوبی درک می کنید که چرا تلویزیون و رادیو در بین ابزارهای بازاریابی دیجیتال وجود دارند.
نکته مهم دیگر این است که تعداد ابزارهایی که برای بازاریابی دیجیتال به کار می روند، بسیار زیاد است. ما در اینجا به تعداد کمی از آن ها اشاره کردیم.
چرا به استراتژی بازاریابی دیجیتال نیاز داریم؟
داشتن استراتژی دیجیتال مارکتینگ به ما کمک می کند که به سمت موفقیت حرکت کنیم. هیچ تضمینی وجود ندارد که با داشتن استراتژی به موفقیت برسیم، اما نداشتن آن می تواند احتمال شکست ما را بیشتر کند. علاوه بر مواردی که ذکر شد، گزینه های زیر هم مزایای استفاده از استراتژی بازاریابی دیجیتال هستند:
1- استراتژی بازاریابی دیجیتال به فعالیت های شما جهت می دهد
یک سازمان که استراتژی بازاریابی دیجیتال ندارد، ممکن است بر اساس تجربیات یا احساسات خود بداند که چه هدفی دارد. مثلا ممکن است بخواهد تعداد کاربران سایت را افزایش دهد، اما اینکه چه تعداد کاربر جدید می خواهد و از چه طریقی می خواهد به آن برسد، معلوم نیست. در نتیجه نمی توان به آینده آن خوشبین بود.
2- وظیفه هر عضو سازمان را مشخص می کند
استراتژی بازاریابی دیجیتال تعیین می کند که دستیابی به هدف مورد نظر از چه راهی ممکن است و افراد مختلف برای رسیدن به هدف چه وظایفی دارند. همچنین این اطمینان خاطر را می دهد که تمامی افراد از وظایف خود با خبر هستند و می دانند چه کاری باید انجام دهند.
3- به استخدام های شما جهت می دهد
اگر بدون داشتن استراتژی فعالیت می کنید، نمی توانید بودجه مورد نیاز برای بازاریابی دیجیتال را تعیین کنید. همچنین نمی دانید افرادی که استخدام می کنید، چه مهارت هایی باید داشته باشند. در حالی که با داشتن استراتژی بازاریابی دیجیتال، به راحتی می توانید تعیین کنید که هر کار را به چه کسی بسپارید.
4- از دوباره کاری و اتلاف منابع جلوگیری می کند
بدون داشتن استراتژی ممکن است یک کار را دو یا چند گروه به صورت موازی و همزمان انجام دهند؛ درحالی که نیازی به این کار نیست. این کار باعث می شود که هزینه و زمان شما هدر برود. تعیین استراتژی برای جلوگیری از همین موارد می باشد.
5- امکان ارزیابی فعالیت ها را برای شما فراهم می کند
در استراتژی بازاریابی دیجیتال تعیین می کنیم که هدف ما از هر فعالیت چیست؟ و می خواهیم به کجا برسیم. در این حالت یک سری شاخص کلیدی عملکرد (kpi) تعیین می کنیم و با ازریابی آن ها می توانیم بفهمیم که تا چه اندازه به هدف های خودمان دست پیدا کرده ایم.
6- استراتژی بازاریابی دیجیتال به شناسایی نقاط ضعف و قوت کمک می کند
برای تعیین استراتژی باید نقاط قوت و ضعف خود و رقبا را شناسایی کنید. با این کار برای رفع نقاط ضعف خود برنامه ریزی می کنید و از نقاط ضعف رقیب برای رشد و تعالی خودتان استفاده خواهید کرد. این کار به شما کمک می کند که برنامه عملیاتی دقیق و جامعی داشته باشید.
بحث پیرامون استراتژی مخصوصا استراتژی بازاریابی دیجیتال بسیار زیاد است و می توان درباره آن ساعت ها بحث کرد. از نحوه چینش استراتژی گرفته تا انواع و راه های ارزیابی استراتژی، همه مباحث مهمی هستند که می توانند سرنوشت یک کسب و کار را دگرگون کنند.
جهت آشنایی و مطالعه بیشتر در این مورد شما را به کتاب استراتژی بازاریابی دیجیتال نوشته آقای سایمون کینگزنورث ارجاع می دهیم. این کتاب در ایران توسط علی نیک سرشت و محمد حسین رئیسی ترجمه شده است. اگر تا به حال برای کسب و کار آنلاین خود استراتژی تعیین نکرده اید، وقت را تلف نکنید و همین امروز دست به کار شوید تا نتایج شگفت انگیز آن را مشاهده کنید. خوشحال می شویم تجربیات و نتایج کار خود را با ما و سایر کاربران هم به اشتراک بگذارید.