آیا در سئو باید به لینکهای داخلی اهمیت بدهیم؟
لینکهای داخلی یکی از ملزومات سئو هستند که باید آنها را بهدرستی انجام دهید تا از رفتنشان به مسیر غلط جلوگیری کنید.
این هفته میخواهیم اندکی در مورد لینکهای داخلی و ساختارهای آنها صحبت کنیم. شاید این موضوع در دنیای سئو خیلی هیجانانگیز نباشد، اما باید این مورد را بهدرستی انجام دهید و پیش گرفتن رویهی نادرست میتواند منجر به مشکلات زیادی شود.
ویژگیهای لینکهای داخلی
بیایید صحبت را با مواردی شروع کنیم که واقعاً در مورد لینکهای داخلی صدق میکنند. منظور بنده از لینکهای داخلی، پیوندهایی هستند که روی وبسایتی وجود دارند و در صفحهی دیگری از همان وبسایت لینک داده میشوند. یعنی من در مطلب ب، با استفاده از «انکر تکست» یک لینک از متن الف میآورم.
ایدهی لینک داخلی در اصل برای این است که بازدیدکنندگان را از یک مکان در سایت به نقطهی دیگری انتقال دهیم؛ با این کار به بازدیدکننده نشان میدهید که از این مطلب به کدام مطلب دیگر مراجعه کند. آنها صرفاً ازنظر کد HTML با لینکهای داخلی متفاوت هستند که شما در همان دامنهی ریشه به آن اشاره میکنید. در نسخههای اولیهی اینترنت، این موضوع چندان اهمیت نداشت، اما در سئو تا حدودی مهم است، زیرا نحوهی رفتار با لینکهای بیرونی با لینکهای درونی متفاوت است. نمیخواهیم بگوییم که لینکهای درونی هیچ قدرت یا توانمندی برای تغییر رتبهبندی سایت، تغییر الگوی رصد شدن سایت و تغییر نحوهی بازدید موتور جستجو از سایتتان ندارند. میخواهیم در مورد همین صحبت کنیم.
1- انکر تکست موردی است که باید در نظر گرفته شود. موتورهای جستجو معمولاً اهمیت آن را به کمترین حد ممکن در نظر میگیرند، اما قطعاً نمیتوانید آن را برای لینکهای داخلی نادیده بگیرید.
2- موقعیت در صفحه در قیاس با لینکهای بیرونی، اهمیت کمتری دارد. غالباً بخش فوتر و نویگیشن دارای ویژگیهایی پیرامون لینکهای داخلی هستند که میتوانند مشکلساز شوند.
این موضوع در زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که گوگل دستکاریهای خاصی را در ساختار لینک داخلی مشاهده کند؛ مثلاً شما انکر تکست را در تمامی لینکهای داخلی قرار میدهید و سعی میکنید با قرار دادن یک لینک کوچک در فوتر تمامی صفحات و نوعی دستکاری در آن رتبهبندی صفحهی خود را افزایش دهید که گوگل از این کار متنفر است. درواقع نوعی جریمهی الگوریتمی برای این کارها وجود دارد که میتوانیم آن را بهصورت مستقیم مشاهده نماییم.
ما درواقع تستهایی را انجام داده و مشاهده کردیم که قرار دادن این نوع لینکهای غنی از انکر تکست در فوترها یا در نویگیشن و سپس جدا کردن آنها موجب ایندکس کردن سایت میشود؛ البته اگر بخواهیم دقیقتر صحبت کنیم منجر به بهتر شدن موقتی رتبهبندی و تضعیف دوبارهی آن میشود. گوگل بهسرعت آن جریمه را پس میگیرد که حرکت بسیار خوبی است.
3- هدف لینک از یک مکان به مکان دیگر، از اهمیت واضحی برخوردار است.
4- اهمیت صفحهی مرتبط از اهمیت زیادی در لینکهای داخلی برخوردار است. اگر یکی از صفحات سایتتان دارای لینکهای بیرونی زیادی باشد که به آن منتهی میشوند، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار میشود. این صفحه قدرت پیدا کرده (البته نه بهاندازهی لینکهای خارجی)، اما توانایی بیشتری در زمینهی افزایش رتبه و تاثیر لینکدهی به سایر صفحاتتان دارد. پس اگر دو صفحه در سایتتان را بهخوبی لینک کردهاید، باید مطمئن شوید که آن صفحات را بهدرستی با بیرون پیوند دهید تا کاربرانتان بهرهی بیشتری را از آنها ببرند. این سیگنال دیگری است که میخواهیم در مورد آن صحبت کنیم.
5- میزان ارتباط لینک بهگونهای که لینکهای مرتبط در داخل صفحات قرار بگیرند. مثلاً اگر لینک فروش لپتاب بخواهد در سایت ما قرار بگیرد، منطق لازمه شکل نمیگیرد. درصورتیکه ارتباط لینک بهدرستی رعایت نشود، موتورهای جستجو سیگنالهای درستی را دریافت نخواهند کرد.
6- اولین لینک در صفحه که بیشترین اهمیتش را در قالب انکر تکست نشان میدهد، کما اینکه در لینکهای خارجی هم همینگونه است. اساساً اگر از مکانهای مختلفی به این صفحه لینک میدهید، بر اساس تجربیات ما گوگل صرفاً انکر تکست اولی را به حساب میآورد. بنابراین اگر من 6 لینک مختلف را در این صفحه داشته باشم و اولین لینک از عبارت «اینجا را کلیک کنید» استفاده کرده باشد، گوگل همین متن را بهعنوان انکر تکست میشناسد. درواقع لینکهای متعاقب دیگر اهمیتی نخواهند داشت.
7-نوع لینک نیز اهمیت دارد. بهوضوح به شما توصیه میکنم که قالب لینک HTML را نگه دارید و سعی نکنید که با JavaScript کارهای فانتزی و خاص انجام دهید. اگرچه گوگل میتواند از منظر فنی این موارد را نیز پیگیری کند، اما به نظر ما آنها را با قدرت و تاثیر رتبهی مشابه بررسی نخواهد کرد. در آزمون ما، متن به میزان اندکی بهتر از تصاویر عمل کرد، اگرچه چند سالی از آن آزمونها میگذرد. بنابراین شاید الان لینکهای تصویری بهصورت یکسان مورد توجه قرار گیرند. در هر دو صورت، مطمئن شوید که لینک تصویری را در اختیار دارید. به یاد داشته باشید که در صورت داشتن لینکهای تصویری، ویژگی متغیر آن تصاویر بهعنوان انکر تکست آن لینکتان محسوب خواهد شد.
لینکهای داخلی در تقابل با لینکهای خارجی
الف) لینکهای خارجی معمولاً قدرت بیشتر و توانمندی رتبهبندی بالاتری را به ما میدهند.
این امر غافلگیرکننده نیست. یک لینک خارجی همانند رایی است که از جانب یک وبسایت کاملاً مستقل به سایت شما داده میشود. مثلاً آن سایت مینویسد «برای دریافت این نوع از اطلاعات به این سایت مراجعه کنید». موتورهای جستجو قطعاً برای چنین لینکی اهمیت قائل میشوند.
ب) انکر تکست لینکهای داخلی دارای تاثیر کمتری است.
همانگونه که ذکر کردیم، اشاره به صفحهی من با عبارتی که میخواهم برای افزایش رتبه استفاده کنم لزوماً کار بدی نیست، اما نباید آن را بهگونهای انجام دهید که در مصداق دستکاری قرار گیرد. نباید این کار را بهگونهای انجام دهم که همانند یک اسپم یا طرح و برنامه برای بازدیدکنندگان به نظر برسد، زیرا اگر بازدیدکننده کلیک کردن در سایتم را متوقف کند، قطعاً اعتباری که بهواسطهی این موارد کسب کردهام با سرعتی دوچندان از بین خواهد رفت. همچنین، انکر تکست لینکهای داخلی به اندازهی لینکهای خارجی قوی نیستند.
ج) کمبود لینکهای داخلی میتواند بهشدت قابلیت رصد شدن و بهبود رتبهی صفحه را تحتالشعاع قرار دهد.
درهرحال، کمبود لینکهای داخلی و استفاده از صفحهای که هیچ لینکی به داخل وبسایت ندارد، میتواند توانایی آن صفحه در افزایش رتبه را تحت تاثیر قرار دهد. گاهی اوقات این اتفاق میافتد. لینکهای خارجی به یک صفحه اشاره میکنند. آن صفحه را در analytics مشاهده میکنید و با خودتان میگویید که «ای بابا!، من توی اون صفحه به هیچ قسمتی از سایت خودم لینک ندادم». این کار درست نیست و آن را انجام ندهید. این موضوع قطعاً مشکلساز خواهد شد.
د) درهرحال و با دیدگاهی گسترده، صفحاتی که لینکهای بیشتری در خودشان دارند، ارزش کمتری را برای هر لینک قائل میشوند.
فرمول اصلی برای PageRank گوگل را به خاطر بیاورید. این فرمول اساساً میگوید که «اگر 5 لینک دارید، یکپنجم قدرت رتبهبندی صفحه را به هریک از آنها بدهید و اگر چهار لینک دارید، یکچهارم از این قدرت را توزیع کنید». طبیعتاً عدد یکچهارم بزرگتر از یکپنجم است. پس برداشتن لینک پنجم بدین معناست که هریک از 4 صفحهی لینک داده شده، قدرت و تاثیر بیشتری را در الگوریتم اصلی رتبهی صفحه پیدا میکنند.
توجه کنید که PageRank بسیار قدیمی است، اما حداقل میتوان گفت که تئوریهای آن کاملاً از بین نرفتهاند. بنابراین اگر صفحهای حاوی تعداد زیادی لینک داشته باشید، قدرت و تاثیر کمتری را برای هر لینک ایجاد خواهید کرد و همین امر قطعاً کاری میکند که نیاز به پاکسازی صفحات و لینکهای بهدردنخور پیدا کنید و این امر به مذاق بازدیدکنندگان و موتورهای جستجو خوش نمیآید. ما این موارد را در تعدادی از وبسایتهایی که معماری اطلاعاتشان را پاک کرده و صرفاً لینکها و صفحات مهمشان را نگه داشتهاند مشاهده کردیم و دیدیم که افزایش رتبه در آنها مشاهده شده و سیگنالهای مثبتی را به سمت موتورهای جستجو ارسال کردند.
ه) جریان لینک داخلی تاثیر کمی دارد و معمولاً تاثیرات بسیار کوچکی را از خود بر جای میگذارد … اما داشتن مقدار اندکی لینکدهی داخلی میتواند تاثیر طولانیمدت خوبی داشته باشد.
درنهایت میخواهم به نکتهای اشاره کنم که احتمالاً در دنیای سئو آن را شنیده باشید: PageRank sculpting (دستکاری رتبهی صفحه). این رویهای است که از حدود سال 2002 و 2003 آغاز شد و تا سال 2008 و 2009 ادامه پیدا کرد. نمونههایی از نحوهی انجام این کار، نرمافزارهایی که برای رصد کردن سایت و نمایش سیستم دستکاری رتبهی صفحه به کار میروند و صفحاتی که باید به آنها لینک بدهید، موجود هستند.
هنگانی که PageRank بهعنوان الگوریتم غالب در سیستم رتبهبندی گوگل مطرح بود، سیستم دستکاری این رتبهی صفحه میتوانست تاثیر واقعی داشته باشد. امروزه این تاثیر به میزان زیادی کاهش یافته است. البته تاثیر آن کاملاً از بین نرفته است، زیرا تعدادی از اصول دیگر نظیر لینکهایی که بدون هیچ دلیلی در صفحه حضور دارند و میتوانند تاثیرات بدی را داشته باشند، هنوز وجود دارند. اما در اکثر اوقات، بهینهسازی لینکدهی داخلی تا مقدار خاصی ارزش دارد و بهصرفه است و با گذر از آن نقطه، دیگر ارزش بیشتری نخواهد داشت.
اما همان اندکی که میخواهم در مورد آن صحبت کنم، لینکدهی داخلی به روش درست است. بهعنوانمثال، اگر صفحات بدون لینک یا صفحات در دست احداثی دارید که نمیخواهید بازدیدکنندگان یا موتورها آنها را در ساختار لینک ببینند، باید آنها را اصلاح کنید تا نتایج مثبتی را مشاهده نمایید.
ساختار لینک داخلی ایده آل
در شرایط ایدئال و در هر سیستم و ساختار لینکدهی داخلی، شما باید موردی نظیر این را داشته باشید. البته این بیانات بهصورت تقریبی هستند. شما صفحهی اصلی سایتتان را دارید که شاید 100 لینک به صفحات داخل سایت در آن قرار گرفته باشد. یک قدم فراتر از آن، 100 صفحهی مختلف شامل دستهها و زیردستهها و همچنین مکانهایی که افراد میتوانند کنکاش عمیقتری را در سایتتان داشته باشند، وجود دارند. از آنجا به بعد، هریک از آنها نهایتاً 100 لینک بیهمتا هستند که با ورود به آنها 2 گام از صفحهی اصلی فاصله گرفتهاید و از این طریق میتوانید به 10 هزار صفحهی دیگر بروید که همان کار را انجام میدهند.
1- هیچ صفحهای نباید بیش از 3 لینک در لینک داشته باشد (در بسیاری از سایتهای کوچک و متوسط).
منظورمان این است که شما وقتی به هر صفحه از سایتتان میروید، سه قدم از صفحهی اصلی فاصله بگیرید. پس یک ساختار لینکدهی داخلی باید بهگونهای باشد که بتوانید با سه بار کلیک کردن روی لینکها به آن برسید. شما میتوانید ساختار لینکدهی داخلی خاصی داشته باشید که فرد برای رسیدن به یک صفحه تعداد زیادی کلیک انجام دهد و مسیری طولانی را طی کند که این اصلاً ایدئال نیست. اگر دستهها و زیردستههای هوشمندانهای داشته باشید، میتوانید حس خوبی از وبگردی را به کاربر بدهید.
راحتترین مثال موجود در دنیا را برای شما میزنم که یک بلاگ سنتی و مرسوم است. برای اینکه به مطلب منتشر شده در دو سال پیش برسیم، باید بارها و بارها بر روی دکمهی بعدی کلیک کنیم تا بتوانیم نهایتاً مطلب موردنظر را مطالعه نماییم. اگر دستهها و زیردستههای خوبی را درست کرده باشم، میتواند بر روی دستهی مربوط در پستهای بلاگ کلیک کنم و بهسرعت فهرستی از 50 مطلب آخر در همان دستهی خاص را پیدا نمایم. یا از تگ و برچسب مربوط به پستها برای پیدا کردنشان استفاده کنم.
2- صفحات باید حاوی لینکهایی باشند که بازدیدکنندگان آنها را مرتبط و مفید بیابند.
اگر کسی بر روی لینک کلیک نکند، میتوان آن را سیگنال بدی برای سایتتان قلمداد کرد و البته سیگنال بدی هم برای گوگل خواهد بود. البته منظورم این نیست که هیچکس کلیک نکند؛ منظورم این است که تعداد بسیار کمی از افراد روی لینک کلیک کنند و بلافاصله بر روی دکمهی برگشت بزنند چون مضمون مدنظرشان را در آن پیدا نمیکنند. این نشانهی بدی است.
3- همانطور که هیچ دو صفحهای نباید یک کلیدواژهی یکسان را هدف بگیرند، هیچ دو لینکی هم نباید از یک انکر تکست یکسان استفاده کرده و به دو صفحهی متفاوت متصل شوند. کارتان را متمرکز کنید!اگر صفحهای هدف و کلیدواژهی مشابهی را ارائه میکند، آن را با مورد کنونی یکپارچه نمایید.
4- استفاده از rel=”nofollow” به لینکهای خارجی غیرقابل اطمینان و خاص را محدود کنید. این کار کمکی به تلاشهای جریان لینک داخلی در سئو نخواهد کرد.
rel=”nofollow” بهنوعی یک روش کلاسیک برای دستکاری افراد در رتبهی صفحهشان بود که پیشتر در مورد آن صحبت کردهایم. بهشدت توصیه میکنم که از آن برای این هدف استفاده نکنید. گوگل گفته که تعدادی اقدام بازدارنده برای مقابله با لینکهای rel=”nofollow” تصویب کرده است. خیلی روی آن تاکید نمیکنم اما قطعاً خودم از rel=”nofollow” استفاده نخواهم کرد.
کاری که در راستای تلاش برای دستکاری لینک داخلی میکنم، نوعی اصلاح و درمان بادقت برای لینکها و صفحات موجود است. این بهترین راه برای کمک به لینک داخلیتان است.
5- حذف محتوای کمارزش، محتوایی که میزان درگیری پایینی دارد و ایجاد لینکهای داخلی که افراد که میخواهند. این رویه بهترین نتایج را برایتان در پی خواهد داشت.
6- صفحه را خالی نگذارید! ترتیبی دهید که صفحات لینک داشته باشند و در صفحات دیگر به آنها لینک دهید. هیچگاه نباید صفحهای داشته باشید که لینکی ندارد و قطعاً صفحهای که لینکدهی خوبی دارد باید در بخشهای دیگری از سایتتان ذکر شود تا ارزش آن در نزد بازدیدکنندگان و گوگل مشخص گردد.
بنابراین و با پیگیری این روشها، به گمانم میتوانید مقداری تحلیل و بهینهسازی لینکدهی داخلی انجام دهید، به تلاشهای سئوی خود کمک کنید و برای بازدیدکنندگان سایتتان اهمیت قائل شوید.