بهترین متا تگها در دنیای سئو
متا تگها به عنوان نقطهی آغازین اکثر آموزشهای سئو مطرح هستند. با خودم فکر کردم که چطور این عنوان را شروع کنم، چون ما همواره جنبههای منفی متا تگها یا همان متا تگ کلمهی کلیدی را میشنویم. یکی از اولین چیزهایی که در هر بازبینی سایت تشریح میشود، استفادهی نادرست از متا تگهاست، زیرا آنها در بالای هر صفحه و در قسمت عنوان وجود دارند و به همین دلیل اولین چیزی هستند که دیده میشوند. اما نمیخوام خیلی منفی صحبت کنم؛ متا تگها به عنوان تعدادی از بهترین ابزارهایی هستند که در کارنامهی بازاریابهای جستجو مشاهده میشوند.
متا تگها فقط در دو نوع «توصیفی» و «کلمهی کلیدی» خلاصه نمیشوند، اما این دو مورد بیش از بقیه مدنظر قرار میگیرند. بر اساس تجربهی خودم، پراستفادهترین متا تگها را در سه دستهی خوب، بد و بدون تفاوت تقسیم کردهام. خواهید دید وقتی صحبت از متا تگهای بد میشود، فهرست طولانیتر است. من نمیتوانم تمامی متا تگهای ممکن را اضافه کنم، اما یک منبع جامع برای متا تگ وجود دارد که اگر به این موضوع علاقه دارید، باید آن را بررسی کنید.
اما توصیهی اصلی من این است که به موارد محوری و اصلی بپردازید. اگر به متا تگ خاصی نیاز ندارید، آن را اضافه نکنید چون صرفاً فضای شما را میگیرد. هرقدر کد کمتری داشته باشید بهتر است. صفحهی کدتان را به دید مجموعهای از دستورات مرحله به مرحله ببینید تا بتوانید به جای درستی برسید. متا تگهای غیراصلی، اذیت کننده و طولانی هستند که شما را در همان جایی که هستید نگه میدارند و چیزی به شما اضافه نمیکنند.
متا تگهای خوب در سئو
متا تگهایی هستند که باید آنها را در هر صفحهای ببینید. توجه کنید که این فهرست کوتاه است؛ تنها مواردی آورده شده که واقعاً به آنها نیاز دارید، پس اگر کارتان با همین موارد راه میافتد، خواهشاً به همینها اکتفا کنید.
- نوع محتوای متا (Meta content type): این تگ مجموعهی کرکترها را برای صفحه مشخص میکند و باید در هر صفحهای حضور داشته باشد. اگر این مورد را نادیده بگیرید، امکان دارد نحوهی ارائهی صفحهی شما در مرورگر آسیب ببیند. تعدادی گزینه در پایین فهرست شدهاند، اما طراح سایتتان بهتر میداند چه چیزی برایتان مناسبتر است.
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″ />
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=ISO-8859-1″>
- عنوان (Title): اگرچه این تگ عنوان با «متا» شروع نمیشود، اما به هر حال در هِدر حضور دارد و حاوی اطلاعات بسیار مهمی برای سئو میباشد. حتماً باید یک تگ بیهمتا برای عنوانتان در هر صفحه داشته باشید که محتوای آن صفحه را توصیف کند.
- توضیحات متا (Meta description): توضیحات متا برای حصول یک هدف اساسی استفاده میشود: صفحه را برای جستجوگرانی که SERP را مطالعه میکنند، توصیف میکند. این تگ تاثیری بر رتبهبندی ندارد، اما باز هم چیزی از اهمیتش کاسته نمیشود. در واقع این تگ نوعی متن تبلیغ است که میزان کلیک کاربران را مشخص میکند. آن را در محدودهی 160 کاراکتر حفظ کنید و به گونهای بنویسید که توجه کاربر را به خود جلب کند. تلاش کنید صفحهی خود را به عنوان یک محصول بفروشید تا آنها بر رویش کلیک کنند.
- Viewport: در این زمانه که دوران گوشیهای هوشمند است، باید به ویوپورت اهمیت بدهید. اگر این کار را نکنید، در خطر عدم نمایش خوب سایتتان در گوشیهای موبایل قرار خواهید گرفت. ابزارGoogle PageSpeed Insights موارد بیشتری را در این زمینه به شما خواهد گفت. تگ استاندارد آن اینگونه است:
<meta name=viewport content=”width=device-width, initial-scale=1″>
متا تگهای بیتفاوت
سایتهای مختلف باید در موقعیتهای خاص از این موارد استفاده کنند، اما اگر بدون آنها اموراتتان پیش میرود، خواهشاً دورشان را خط بکشید.
- تگهای شبکههای اجتماعی (Social meta tags): من این مورد را نادیده میگیرم. دادههای OpenGraph و توئیتر موارد مهمی برای اشتراکگذرای هستند، اما واقعاً ضروری نیستند.
- رباتها (Robots): یکی از سوءتفاهمهای بزرگ میگوید که شما باید حتماً متا تگ روبات داشته باشید. بگذارید صراحتاً بگویم: از منظر ایندکس کردن و پیگیری لینک، حتی اگر تگ متای روبات نیز تعیین کنید، آنها آن را تحت عنوان index,follow میخوانند. فقط در صورتی که میخواهید یکی از این دو دستور را عوض کنید، نیاز به افزودن رباتهای متا خواهید داشت. بنابراین، اگر میخواهید ایندکس صورت نگیرد اما پیگیری لینک داشته باشید، باید تگی که در پایین آمده را اضافه کنید. فقط چیزی که میخواهید نسبت به حالت نرمال تفاوت داشته باشد را عوض کنید.
<meta name=”robots” content=”noindex” />
- باتهای ویژه (Specific bot) (Googlebot): این تگها برای دستورالعملهای یک بات ویژه نظیر noodp (آنها را مجبور میکند تا از اطلاعات فهرست DMOZ شما استفاده نکند) و noydir (همان بات است اما این بار برای فهرست دایرکتوری یاهو استفاده میشود) مورد استفاده قرار میگیرند. معمولاً موتورهای جستجو به تنهایی در این زمینه خوب عمل میکنند اما اگر فکر میکنید به چنین تگی نیاز دارید، مختار هستید. مواردی مشاهده شده که وجود این تگ را الزامی دیده، اما در صورت لزوم باز هم این مورد را نادیده گرفته و حتیالامکان سراغ تگ رباتها بروید که در بالا فهرست شده است.
- زبان (Language): تنها دلیلی که برای استفاده از این تگ وجود دارد، اهداف بینالمللی و نیاز به اعلام زبان اصلی و مورد استفاده در صفحه میباشد. این منبع زبانهای متا را چک کنید تا فهرست کاملی از زبانها را مشاهده نمایید.
- Geo: آخرین باری که پیگیر شدم، این تگها توسط بینگ پشتیبانی میشدند و گوگل از آنها پشتیبانی نمیکرد. سه نوع از آن وجود دارند: نام محل، موقعیت (طول و عرض جغرافیایی) و منطقه.
<META NAME=”geo.position” CONTENT=”latitude; longitude”><META NAME=”geo.placename” CONTENT=”Place Name”><META NAME=”geo.region” CONTENT=”Country Subdivision Code”>
- کلمات کلیدی (Keywords): بله این مورد را در فهرست بیتفاوتها قرار میدهم. درحالیکه هیچ سئوی خوبی توصیه نمیکند که زمان خود را بر روی این تگ بگذارید، یک احتمال خیلی کوچک وجود دارد که بتواند در بعضی از مواقع کمکتان کند. اگر میخواهید یک سایت بسازید آن را نادیده بگیرید، اما اگر به صورت خودکار وجود دارد، نیازی به حذفش نیست.
- Refresh: در صورت امکان نباید از این مورد استفاده کنید. میتوانید همواره از 301 redirect در سمت سرور بهره بگیرید. میدانم که گاهی اوقات برخی چیزها باید همین الان اتفاق بیافتند، اما گوگل طرفدار این مورد نیست.
- تایید سایت (Site verification): سایتتان توسط گوگل و بینگ تایید شده، اینطور نیست؟ چه کسی متا تگهای تایید را در صفحهی اصلی خودش میگذارد؟ آنها گاهی اوقات لازم هستند، زیرا نمیتوانید سایر انواع اعتبارسنجی سایت را بارگذاری کنید، اما در صورت امکان به دنبال سایر راهها برای اعتبارسنجی بگردید. گوگل به شما اجازه میدهد از طریق DNS، فایل خارجی یا پیوند به حساب Google Analytics فرایند تایید را انجام دهید. اما بینگ کماکان صرفاً اجازهی استفاده از فایل یا متا تگ XML را میدهد که باز هم توصیهی ما استفاده از تگ است.
متا تگهای بد
بگذارید رک بگویم که در صورت استفاده این تگها نیز مورد بدی برای سایتتان اتفاق نمیافتد. اما فضای بیهوده را تلف میکنید! حتی گوگل نیز همین موضوع را میگوید. اگر آماده هستید و تمایل دارید، زمان آن رسیده که مقداری پاکسازی را در قسمت <head> انجام دهید.
- نویسنده/ نویسندهی وب (Author/web auth): این تگ برای نشان دادن نام نویسندهی صفحه استفاده میشود. وجود آن در صفحه ضروری نیست.
- Revisit after: این متا تگ یک دستور برای رباتها است که پس از یک دورهی مشخص زمانی دوباره به صفحه برگردند. این مورد توسط هیچ موتور جستجوی بزرگی پیگیری نمیشود.
- ردهی سنی (Rating): این تگ برای علامت گذاشتن ردهی سنی محتوا استفاده میشود.
- Expiration/date: Expiration برای زمانی استفاده میشود که عمر صفحه به پایان میرسد و date تاریخ ایجاد صفحه را نشان میدهد. آیا هیچکدام از صفحاتتان منقضی میشوند؟ اگر هم اینگونه است، آنها را حذف کنید (اما خواهشاً محتوایتان را بهروزرسانی کنید، حتی اگر اخبار مسابقه است). برای date نیز یک نقشهی سایت XML ساخته و آن را بهروز نگه دارید. این کار بسیار مفیدتر است.
- کپیرایت (Copyright): مقالهی گوگل در این زمینه اندکی با من اختلاف دارد، اما به پایین سایتتان نگاه کنید. به نظرم در آنجا عبارت کپیرایت درج شده باشد. پس چرا دو بار آن را ذکر کنید؟
- چکیده (Abstract): این تگ گاهی اوقات برای قرار دادن چکیدهی محتوا استفاده میشود و عمدتاً اهداف آموزشی دارد.
- توزیع (Distribution): این کمیت برای کنترل دسترسی افراد به سند استفاده شده و معمولاً در حالت «عمومی» قرار دارد. این امر نشان میدهد که صفحه باز است (با رمز عبور محافظت نشده و شبیه اینترانت نیست) و کل دنیا میتوانند به آن دسترسی داشته باشند. به پیش رفته و این تگ را از صفحه بردارید.
- سازنده (Generator): این تگ برای ذکر برنامهی سازندهی صفحه استفاده میشود. همانند تگ «نویسنده» این مورد نیز بیفایده است.
- کنترل کش (Cache Control): این تگ برای این ساخته شده که بتواند زمان و چگونگی ذخیرهی یک صفحه در مرورگر را مشخص کند. بهتر است که این کار را در هدر HTTP انجام دهید.
- نوع منبع (Resource type): این مورد برای نام بردن از نوع منبع صفحه استفاده میشود و نقشی همانند «سند» دارد. در زمانتان صرفهجویی کرده و بدانید که اعلام DTD همین کار را برایتان انجام میدهد.
متا تگهای زیادی وجود دارند و دوست دارم نظر شما را در مورد نیاز به افزودن یا حتی حذف آنها بدانم!
امیدوارم از این مطلب استفاده کرده باشید