» تحلیل » نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو
website structure for seo نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو
تحلیل - آموزش سئو - دیجیتال مارکتینگ

نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

9 بهمن 1399 52151

طراحی یک ساختار مناسب برای سایت، یکی از مهمترین مبانی فنی سئو است که عموماً آن را سرسری میگیرند.

وبسایت نباید یک مجموعه تصادفی از صفحات و مطالب باشد. بلکه باید مجموعه سازمان یافته ای از محتوا باشد که موتورهای جستجو و کاربران به راحتی آن را درک کنند و محتوای مدنظرشان را بیابند.

در این راهنما نحوه طراحی کارآمد ساختار سایت را می آموزید، به گونه ای که بستر موفقیت سایتتان در زمینه سئو را فراهم کنید.

به صورت ویژه، به این موارد می پردازیم:

  • ساختار سایت چیست؟
  • اهمیت ساختار سایت
  • شمایل یک ساختار مناسب برای سایت
  • نحوه تعریف یک ساختار کارآمد برای سایت

ساختار سایت چیست؟

ساختار وبسایت، همان رویکرد آن برای گروه بندی محتوا (صفحات و پستها) است. گاهی اوقات از آن تحت عنوان معماری وبسایت هم یاد میکنند و درباره نحوه لینک شدن محتواها به یکدیگر و شیوه ارائه آنها به کاربران و موتورهای جستجو است. در واقع چارچوب وبسایت شما است.

یک ساختار مناسب برای وبسایت، گشت و گذار کاربران در میان صفحات، و خزش محتوا و درک حوزه کاری سایت توسط موتورهای جستجو را تسهیل میکند.

ارتباط صفحات وبسایت با یکدیگر را در نظر بگیرید، علی الخصوص شیوه منشعب شدن آنها از صفحه اصلی و نحوه گروه بندی که در دایرکتوریهای عمیق تر دارند.

و طرح ریزی ساختار سایت، شامل ملاحظات زیر میشود:

  • ساختارهای URL
  • منوهای پیمایش
  • دسته بندی
  • بردکرامبها
  • لینکدهی داخلی

اهمیت ساختار سایت

صرف نظر از اندازه، ساختار سایت یکی از المانهای موفقیت آن است؛ زیرا از طرفی بر دسترس پذیری و کاربرپسند بودن سایت اثر میگذارد که برای کاربران اهمیت دارند و از سوی دیگر، عاملی تاثیرگذار بر قابلیت خزیدن و جنبه ‎های فنی سایت است که موتورهای جستجو به آنها اهمیت میدهند.

بنابراین بیایید علل اهمیت تعریف ساختار سایت در دو جنبه فوق را در نظر بگیریم …

ساختار سایت برای کاربران

هدف اصلی هر وبسایت، قرار دادن محصولات یا خدمات در معرض مخاطبان هدف ازجمله مشتریان آتی خود است. بنابراین کاربران شما باید محور تمامی اقداماتتان باشند.

و در حین بررسی علل اهمیت ساختار سایت برای کاربران، به سه نکته کلیدی میرسیم:

ساختار سایت نقش مهمی در تجربه کاربری دارد

ساختاری که انتخاب میکنید، تاثیر مستقیمی بر کاربردپذیری وبسایتتان دارد؛ یعنی کاربرانتان کار ساده تری برای یافتن محصولات، خدمات یا اطلاعات مدنظرشان خواهند داشت.

هرقدر فرد کار ساده تری برای یافتن خواسته خود داشته باشد، احتمالش بیشتر است که مبدل به مشتری شما شود.

ساختار مناسب برای سایت، پیمایش در آن را ساده تر میکند

وقتی ساختار سایت به گونه ای برنامه ریزی شود که کاربران بتوانند خواسته هایشان را به راحت ترین شکل ممکن بیابند، پیمایش آنها در سایت را ساده تر خواهید کرد.

از آنجایی که یکی از اصلی ترین کاربردهای محتوای وبسایت، هدایت کردن کاربران به سمت قیف فروش است، بنابراین منطقی است که با بهبود پیمایش سایت، روند هدایت کاربران به سمت آن را تسهیل کنید.

یک ساختار مناسب برای سایت، محتواها را گروه بندی میکند و تمهیدی می اندیشد تا دسترسی به صفحات، به سادگی و با کمترین کلیک ممکن باشد

هیچ کس دوست ندارد زمان زیادی را صرف یافتن محتوای مدنظرش کند. یک ساختار مناسب برای سایت، کاری میکند که با کمترین کلیک ممکن صفحات و مطالب مدنظر را بیابید، تعامل کاربران با سایت را حفظ میکند و مانع خروج آنها از سایت میشود.

ساختار سایت برای موتورهای جستجو

در حالی که ساختار سایت میتواند یک عامل مهم برای خلق یک تجربه کاربری عالی باشد، یکی از عوامل کلیدی موفقیت سئو هم محسوب میشود.

بلافاصله سایتتان را ساختاربندی کنید تا موتورهای جستجو کار ساده تری برای درک محتوایتان داشته باشند و جایگاه محتوای شما در صفحه نتایج را ارتقا دهند.

اصلی ترین دلایل اهمیت ساختار سایت برای موتورهای جستجو عبارت است از:

محتوای دسته بندی شده به صورت موضوعی

سئوی موضوعی بسیار اهمیت دارد و ساختار سایت، یکی از راهکارهای کلیدی برای شیوه ارتباط میان صفحات و مطالب متفاوتتان است.

این خصیصه که غالباً از آن تحت عنوان ارتباط یا اعتبار موضوعی یاد میشود، از طریق گروه بندی محتواهای مرتبط، به موتورهای جستجو نشان میدهد که در این زمینه متخصص هستید و آن موضوع را با شرح و تفصیل کافی پوشش میدهید.

بنابراین موتورهای جستجو میتوانند موضوع وبسایتتان را درک کنند و چارچوب کلیدواژه هایی که باید بر اساسشان رتبه بندی شوید را بشناسند.

برجسته سازی مهمترین محتواها

ساختار مناسب برای سایت به شما کمک میکند تا مهمترین صفحاتتان (که عموماً تحت عنوان صفحات قطب یا صفحات ستون نامیده میشوند) را برجسته کنید و آنها را در موقعیت رتبه بندی برای کلیدواژه های رقابتی و پرحجم قرار دهید.

ساختار مناسب، روند خزیدن سایت را تسهیل میکند و یافتن صفحات جدید را سرعت میبخشد

ساختار مناسب برای سایت، روند خزیدن سایت را تسهیل میکند و یافتن صفحات جدید (و تغییرات صورت گرفته در صفحات کنونی) را سرعت میبخشد.

اگر گوگل نتواند تمامی صفحات وبسایتتان را بخزد، کار دشواری برای ایندکس آنها خواهد داشت. اما ساختار صحیح سایت مانع چنین رخدادی خواهد شد، زیرا تمامی محتواها حداقل با یک صفحه دیگر پیوند خورده اند.

ساختار سایت میتواند اعتبار لینک شما را منتقل کند

بکلینکها یک عامل کلیدی برای رتبه بندی سایت هستند. به منظور بیشینه سازی عواید حاصل از استراتژی لینکسازی، باید مطمئن شوید که اعتبار لینکتان را به درستی در سرتاسر سایت پخش میکنید.

به منظور کسب بکلینکهای باکیفیت، باید صفحات جداگانه برای پاسخگویی به پرسشهای متفاوت داشته باشید. بدین ترتیب چندین صفحه در دامنه خود دارید که به درد کاربرانتان میخورند و میتوانید بکلینکهای مرتبط تر و باکیفیت تری هم دریافت کنید.

ساختار مناسب برای سایت میتواند به این امر یاری برساند.

مانع کنیبالیزیشن کلمات کلیدی میشود

کنیبالیزیشن کلمات کلیدی میتواند مانع رتبه بندی سایت شود، زیرا دو یا چند صفحه با یک مقصود یکسان وجود دارند که برای کلمات کلیدی مشابه رقابت میکنند. ساختار مناسب برای سایت میتواند مانع شکل گیری این مشکل شود، زیرا هر بخش از سایتتان را به یک موضوع یا محتوای معین اختصاص میدهد.

شمایل یک ساختار مناسب برای سایت

تا اینجا ویژگیهای مناسب برای ساختار سایت را تعریف کرده ایم:

  • دسته بندی موضوعی محتواهای مرتبط
  • برجسته سازی مهمترین محتواها
  • حفظ سادگی و سازماندهی محتوا در چارچوب یک سلسله مراتب منطقی

پیش از اینکه وارد بحث تعریف ساختار وبسایت شویم، میتوانید نمونه ای از شمایل یک ساختار سازمان یافته را ببینید:

Simple Site Architecture نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

 

دسته بندی محتواها پیرامون صفحات کلیدی و نحوه انشعاب آنها از صفحه اصلی سایت را میبینید؟ محتوا در قالب یک چارچوب منطقی گنجانده شده و میتوان مشاهده کرد که چطور با گسترش سایت، امکان توسعه این ساختار هم وجود دارد.

معماری سایت مبتنی بر خوشه های عناوین (تاپیک کلاسترها) است که میتوانید برای درک این استراتژی، توضیح مختصر زیر را در نظر بگیرید:

«خوشه های عناوین همان گروه های محتوا هستند که پیرامون یک موضوع محوری شکل میگیرند و از یک صفحه ستون به عنوان مرجع لینکدهی خود بهره میگیرند. مخلص کلام اینکه خوشه های محتوا، متمرکز بر یک موضوع واحد هستند و فرصتهای گوناگون برای لینکدهی داخلی را فراهم میکنند تا مخاطبان را در داخل سایت نگه دارند».

آنها از ابزارهای مفید برای ساختاربندی سایت، کمک به دسته بندی محتواهای مرتبط و تعبیه یک ساختار یکپارچه برای لینکدهی داخلی هستند. این نمونه ای از خوشه محتوا با یک صفحه ستون است:

pillar pages clusters نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

بهره گیری از خوشه های محتوا به شما کمک میکند تا اعتبار موضوعی سایتتان را نشان دهید که یکی از عوامل کلیدی برای کسب جایگاه خوب در صفحات نتایج است.

نحوه تعریف یک ساختار کارآمد برای سایت

آماده طرح ریزی یک ساختار مناسب برای سایت هستید که هم به درد کاربران بخورد و هم موتورهای جستجو از آن بهره بگیرند؟ این شما و این یک راهنمای گام به گام برای تعریف ساختار وبسایت:

  • جستجوی عنوان و کلیدواژه
  • برنامه ریزی ساختار و سلسله مراتب سایت
  • در نظر گرفتن URLهای سایت
  • برنامه ریزی دقیق برای منوهای پیمایش سایت
  • در نظر گرفتن عمق صفحات کلیدی سایت
  • شناسایی و اصلاح مشکلات مرتبط با کنیبالیزیشن کلمات کلیدی
  • بهره گیری استراتژیک از لینکدهی داخلی
  • ساخت یک نقشه سایت HTML

جستجوی عنوان و کلیدواژه

کار شما با جستجوی کلیدواژه های موضوعی آغاز میشود.

درهرحال به منظور برنامه ریزی یک ساختار کارآمد، باید عناوین مدنظر و اصلیترین کلیدواژه ها برای رتبه بندی در این عناوین را بشناسید.

از «تاپیک ریسرچ تول[۱]» Semrush بهره بگیرید تا ایده پردازی لازم پیرامون مهمترین عناوین صنعت خود را انجام دهید و موثرترین راهکارها برای گروه بندی کلیدواژه ها و محتواها را بیابید.

topic research نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

یک موضوع وارد کنید و دکمه « get content ideas(دریافت ایده های محتوا)» را بزنید تا فهرستی از عناوین احتمالی به شما نمایش داده شوند.

ابتدا به سراغ عناوینی بروید که همراستا با محصولات و خدمات شما باشند.

topic ideas نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

ایده های این مرحله صرفاً قرار است شما را به تأمل وادارند تا موضوعات مطرح شده توسط سایر همتایان خود در آن صنعت را در نظر بگیرید و لزوماً برنامه عملیاتی شما برای آینده نخواهند بود.

طوفان ذهنی می‌تواند کمک حال شما برای ایده پردازی درباره عناوین اصلی سایتتان باشد.

پس از شناسایی ایده ها و موضوعات اصلی، زمان آن رسیده که با جستجوی دقیق تر درباره کلیدواژه ها، صفحات و مطالب مناسب برای هر یک از خوشه های خود را تعیین کنید.

میتوانید از ابزار «کیورد مجیک تول[۲]» بهره بگیرید تا کلیدواژه های مدنظر کاربران احتمالی برای یافتن کسب و کارهای مشابه خودتان را شناسایی کنید.

یکی از ایده های شکل گرفته در حین جستجوی عنوان خود را در نظر بگیرید و تحقیقاتتان در زمینه آن را ادامه دهید:

keyword magic student loans نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

تمامی کلیدواژه های حاصله نمیتوانند مرتبط با کسب و کار شما باشند، اما یک فهرست بسازید و کلیدواژه های مرتبط که میتوانند در دل یک مطلب مطرح شوند را دسته بندی کنید.

همچنین میتوانید از «کیورد گپ تول[۳]» بهره بگیرید تا فرصتهای نهفته میان سایت شما و رقبا یا کلیدواژه ها و موضوعات مشترک میان دو یا چند رقیب را شناسایی کنید.

keyword gap نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

در این صورت میتوانید کلیدواژه های مشترک، فرصتهای منحصر به فرد و سایر موارد موثر در هدایت استراتژی کلیدواژه را شناسایی کنید و مطمئن شوید که تمامی موارد را پوشش داده اید.

keyword gap results نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

در این مرحله، باید موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • اساسی ترین موضوعاتی که پوشش خواهید داد (و در صفحات ستون استفاده میشوند)
  • موضوعات فرعی که در دل اینها جای میگیرند (عموماً مبتنی بر کلیدواژه های طولانی و پرسشها)

برنامه ریزی ساختار و سلسله مراتب سایت

توسعه ساختار سایت، یکی از کلیدهای موفقیت است. منطقی است که پس از تعریف خوشه های عناوین، صفحه ستون هر کدام از آنها را تعیین کنید و سپس محتوای پیرامونشان را گسترش دهید.

ستونهای شما همان صفحات با محتوای سطح بالا هستند که عناوین گسترده تری را پوشش میدهند. در حین برنامه ریزی برای صفحات ستون، باید شیوه پوشش عناوین کلی و گسترده را در نظر بگیرید. بدین ترتیب فرصت دارید که خصایص یک خوشه معین را گسترش دهید.

آنها را تحت عنوان صفحاتی در نظر بگیرید که پرسشهای بخصوص در زمینه یک موضوع کلی را پاسخ میدهند. در ادامه باید به صفحه ستون اصلی لینک شوند – بدین ترتیب نوعی درک یکپارچه نسبت به نحوه ارتباط میان محتواهایتان شکل میگیرد.

بنابراین در این مرحله، به یک تصویر کلی از ساختار سایت میرسید و برازش میان خوشه های مختلف عناوین و جایگاه هر صفحه یا مطلب بخصوص را درک خواهید کرد.

برای این کار، میتوانید از یک پلتفرم رایگان نظیر گلومپس[۴] بهره بگیرید.

gloomaps نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

پس از ترسیم ساختار سایت، میتوانید از همان به عنوان نقطه مرجع محتواهایتان بهره بگیرید و کماکان توسعه خود را ادامه دهید.

در نظر گرفتن URLهای سایت

در شرایط ایده آل، ساختار سایت به گونه ای خواهد بود که محتوای خوشه، در همان زیردامنه ای قرار میگیرد که صفحه ستون در آن جای دارد.

فرض کنید صفحه ستون شما در آدرس yourdomain.com/pillar باشد. بنابراین تمامی محتواهای خوشه شما در URLهایی نظیر yourdomain.com/pillar/cluster-page-1 جای میگیرند.

اینها را تحت عنوان سیلوهای URL میشناسند که ارتباط موضوعی در هر زیردامنه سایت را حفظ میکنند و حتی الامکان منطقی خواهد بود که ساختار سایتتان هم به همین شکل باشد.

اما این تنها روش شما نیست. اگر نمیتوانید تمامی محتواهای خوشه خود را در همان زیردامنه صفحه ستون قرار دهید، دلیل نمیشود که این روش از سازماندهی سایت را به کار نگیرید.

سیلوسازی برای URLها ارتباط موضوعی درون پوشه های مختلف سایت را ممکن میکند. اما اگر با محدودیتهای فنی مواجه هستید و نمیتوانید این کار را انجام دهید، میتوانید با بهره گیری از لینکدهی داخلی، ارتباط موضوعی میان صفحاتتان را نشان دهید.

به زودی به مبحث لینکدهی داخلی میپردازیم.

برنامه ریزی دقیق برای منوهای پیمایش سایت

در حالی که فلسفه وجودی منوهای پیمایش، کمک به کاربران است تا صفحات مدنظرشان را پیدا کنند، اما میتوان آنها را یک نشانه عالی برای شناسایی مهمترین صفحات سایت هم دانست.

و باید به دقت شیوه سازماندهی منوهای پیمایش سایتتان را در نظر بگیرید.

به عنوان نمونه، اساس پیمایش این دو سایت که در یک صنعت یکسان کار میکنند را در نظر بگیرید:

sleepseeker nav نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

نمونه فوق را با این مورد مقایسه کنید:

soak and sleep نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

این یک نمونه عالی درباره اهمیت پیمایش مناسب است. دومین تصویر به وضوح به کاربران کمک میکند تا به ساده ترین شکل ممکن، محصولات مدنظرشان را پیدا کنند؛ در حالی که تصویر اول چیزی فراتر از دسته های کلی و کلان را نشان نمیدهد.

با دقت تمام، شیوه سازماندهی منوهای پیمایش سایت را در نظر بگیرید و آن را فرصتی برای نمایش صفحات اصلی سایت به کاربرانتان بدانید.

در نظر گرفتن عمق صفحات کلیدی سایت

ساختار مناسب برای سایت، کار موتورهای جستجو و کاربران برای یافتن محتوای سایتتان را ساده تر میکند؛ بنابراین نباید صفحات را در اعماق سایتتان پنهان کنید.

عموماً این فرضیه وجود دارد که تمامی صفحات باید نهایتاً سه کلیک با صفحه اصلی سایت فاصله داشته باشند و سازماندهی آن به شیوه صحیح، چنین موضوعی را ممکن خواهد کرد.

بهره گیری از بردکرامب و لینکدهی داخلی میتواند مانع مدفون شدن صفحات در سایتتان شود، اما تصویرسازی از ساختار سایت، مطمئنتان میکند که تمامی محتواها نهایتاً با سه کلیک قابل دسترسی باشند.

بنابراین مطمئن میشوید که سایتتان هیچ صفحه یتیمی نخواهد داشت؛ منظورمان صفحاتی هستند که هیچگونه لینکی به آنها داده نمیشود. اساساً نمیتوان از هیچ نقطه از سایت به این صفحات دسترسی پیدا کرد و صرفاً باید مستقیماً به آنها مراجعه کنید.

میتوانید از ابزار «سایت آدیت تول» SEMrush بهره بگیرید تا آن دسته از صفحاتی که به بیش از سه کلیک برای دسترسی نیاز دارند یا یتیم مانده اند را شناسایی کنید.

3 clicks نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

شناسایی و اصلاح مشکلات مرتبط با کنیبالیزیشن کلمات کلیدی

کار بر روی ساختار کنونی سایت، یک فرصت ایده آل برای شناسایی و اصلاح مشکلات مرتبط با کنیبالیزیشن کلمات کلیدی است. چنین تعریفی از کنیبالیزیشن داریم:

«عموماً کنیبالیزیشن کلمه کلیدی در زمانی رخ میدهد که بیش از یک صفحه از سایت، کلیدواژه یکسانی را هدف قرار دهند –یک صفحه مانع رتبه بندی و عملکرد خوب صفحات دیگر شود. کنیبالیزیشن کلمه کلیدی همراستا با مقصود صفحات است و وقتی چندین صفحه دارید که یک مقصود مشابه دارند، به مشکل خواهید خورد».

میتوانید از ابزار «پوزیشن ترکینگ تول[۵]» SEMrush بهره بگیرید تا مشکلات کنونی را شناسایی کنید و سپس نحوه حل و فصلشان را از این راهنما بیاموزید.

cannibalization نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

وقتی به دنبال برنامه ریزی ساختار یک سایت جدید هستید، درک مفهوم و هدف معین هر صفحه و کلیدواژه میتواند مانع شکل گیری مشکلات متعاقب شود.

بهره گیری استراتژیک از لینکدهی داخلی

لینکدهی داخلی یکی از کلیدهای برنامه ریزی بهینه برای ساختار سایت است و اگر هیچ آشنایی با این فرایند ندارید، منظورمان همان لینکهایی هستند که به سایر صفحات سایتتان ارجاع میدهند.

و ازجمله عواید مهم لینکدهی داخلی، کمک به موتورهای جستجو برای درک ساختار سایت (و ارتباط موضوعی میان صفحات)، انتقال اعتبار لینک و کمک به کاربران برای پیمایش میان صفحات است.

میتوانید از چندین استراتژی گوناگون برای لینکدهی داخلی بهره بگیرید، ازجمله:

  • بردکرامبها
  • لینکهای داخلی محتوایی
  • لینکهای پیمایش

و فراموش نکنیم که لینکهای داخلی، یکی از اجزای کلیدی در خوشه بندی موضوعات هستند. میتوانید با بهره گیری از ابزار سایت آدیت[۶]، ساختار کنونی سایت در زمینه لینکدهی داخلی را ارزیابی کنید.

semrush site audit overview نحوه طراحی ساختار سایت برای سئو

ساخت یک نقشه سایت HTML

به عنوان گام نهایی در سرهم بندی ساختار یکپارچه برای سایت، خلق یک نقشه سایت HTML را در نظر بگیرید.

برخی نقشه های سایت در معرض دید کاربران قرار دارند و علاوه بر آن در نقش فهرست لینکهای URL عمل میکنند که موتور جستجو میتواند آنها را بخزد، خطر شکل گیری صفحات یتیم را میکاهد و اجازه خودنمایی سریع را به صفحات جدید میدهد.

فراموش نکنید که نقشه های HTML در نقش توزیع کننده PageRank (اعتبار لینک) هم عمل میکنند و به کار گیری آنها توصیه شده است.

اهمیت ساختار مناسب برای سایت و تاثیر آن بر عملکرد سئوی خود را نادیده نگیرید.

زمان بگذارید و یک ساختار کارآمد برای کاربران و موتورهای جستجو بسازید که صفحاتتان را دسته بندی کند، اعتبار لینک را توزیع نماید و در کوتاه ترین زمان ممکن، افراد را به صفحات مدنظرشان برساند.

[۱] Topic Research Tool

[۲] Keyword Magic Tool

[۳] Keyword Gap Tool

[۴] Gloomaps

[۵] Position Tracking Tool

[۶] Site Audit

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00
Avatar

تیم تحریریه دی ام رمپ

ما واحد تحریریه دی ام رمپ هستیم. تحقیق میکنیم و مطالب مفید رو باهاتون به اشتراک میگذاریم. باهامون همراه باشین و با نظراتتون ما رو خوشحال کنین.

تعداد دیدگاهها: 2

  1. Avatar
    عبیری. محمد

    از شما سپاسگذارم که در رابطه با طرح ریزی ساختار سایت آموزش دادین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت