» آموزش سئو » گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول چیست؟
آموزش سئو - ابزارهای سئو

گوگل سرچ کنسول چیست؟

8 آبان 1399 20144

این یکی از مهم ترین سوالاتی است که توسط وبمسترهای تازه وارد، متخصصان سئو در ابتدای راه و مدیران وب سایت ها پرسیده می‌شود. ابزار قدرتمند گوگل که با استفاده از آن، آمارهای حیاتی وب سایت مورد نظر را رصد می‌کنیم و با توجه به اعداد و ارقام داده شده، برای سایت تصمیم ‌گیری می‌کنیم.
موضوع سرچ کنسول گوگل به قدری در سئو مدرن باب شده که گاهاً هر روز باید شرایط سایت را از سرچ کنسول (وبمستر تولز قدیم) ببینیم. فضای رقابتی بین وب‌سایت‌ها و پیشرفت موتور جستجوی گوگل، اهمیت استفاده از سرچ کنسول گوگل را نسبت به سال‌های قبل؛ چند برابر کرده است.
سرچ کنسول دستیار رایگان سایت شما، اطلاعات بسیار ارزشمندی را در اختیار مدیران وبسایت یا متخصصان سئو قرار می دهد که این اطلاعات شامل مشکلات فنی سایت، کلمات جستجو شده، کوئری های در حال رقابت و… می‌شود.
با ما همراه باشید تا با سرچ کنسول گوگل و وظایف آن آشنا شویم. در ادامه نیز با قسمت های مختلف سرچ کنسول آشنا شده و متوجه می‌شویم سرچ کنسول برای استفاده چه کسانی مناسب است.

سرچ کنسول گوگل چیست؟

سرویسی رایگان که از نظر گوگل به مدیران وب سایت ارائه شده است تا با آماری که از پایگاه داده خود گوگل به دست می‌آید (و کاملا معتبر است)، شرایط سایت خود را بسنجند. در یک کلام، سرچ کنسول یک آزمایشگاه سایت است که تمامی موارد مثبت و منفی سایت را در اختیار شما به صورت کاملاً رایگان قرار می‌دهد. این آزمایشگاه، پزشکی دلسوز نیز دارد و این پزشک (گوگل) با پیشنهادات خود، به شما، در مسیر بهبود شرایط سایت کمک می‌کند. تا سال ۲۰۱۵ سرچ کنسول گوگل را با نام گوگل وبمستر تولز می‌شناختیم که پس از آن به سرچ کنسول گوگل تغییر نام یافت.

موارد استفاده از سرچ کنسول گوگل

موارد استفاده از سرچ کنسول گوگل بسیار زیاد است و در این مقاله نمی‌توان به تمامی آنها اشاره کرد. اما در حالت کلی باید چند وظیفه مهم سرچ کنسول را بشناسیم.

  • در پنل سرچ کنسول می توانید نقشه سایت خود را به گوگل ارائه دهید. شرایط کراول شدن (ایندکس شدن صفحات توسط ربات اسپایدر گوگل) را ببینید و در صورت بروز مشکل، راه چاره را پیدا کنید. همچنین آمار ایمپرشن، کلیک و نرخ CTR با توجه به هر کلمه به صورت خیلی حرفه ای در اختیار شما قرار می گیرد تا بتوانید استراتژی سایت خود را اصلاح کنید.
  • آنالیزهای سرچ کنسول و دیگر در بحث فنی سایت می‌تواند بسیار کارساز باشد و به شما در سئو تکنیکال سایت کمک کند. مواردی که با سرچ کنسول گوگل می توانید اصلاح و به روز رسانی کنید، بسیار زیاد است و برای این امر باید تسلط کاملی به سرچ کنسول داشته باشید.

قسمت های مهم پنل سرچ کنسول گوگل

پس از ثبت سایت در سرچ کنسول، به صفحه سرچ کنسول سایت خود دسترسی خواهید داشت. این صفحه دارای امکانات و قسمت‌های زیادی است که ما در این مقاله به مهمترین آنها در پنج بخش می‌پردازیم:

بخش اول: پرفورمنس یا گزارش عملکرد وبسایت

در بخش پرفورمنس با چهار نوع داده مواجه می‌شویم. تعداد کلیک، ایمپرشن، نرخ CTR و میانگین رتبه هر صفحه.
اطلاعات داده شده تحت تاثیر موقعیت مکانی، زبان، نوع دستگاه جستجو کننده و… تغییر پیدا می‌کند.
Clicks: تعداد دفعاتی که کاربران از طریق موتور جستجوی گوگل به سایت شما هدایت شده‌ اند.
Impression: ظاهر شدن سایت شما در نتایج گوگل. برای درک بهتر: با جستجوی کلمه آموزش سئو در صفحه اول گوگل حدود 10 سایت نمایان می شود. پس هر کدام از این 10 سایت یک ایمپرشن دریافت کرده اند. شاید وب سایت شما در صفحه دوم گوگل قرار داشته باشد، پس هرگاه کاربری نتایج صفحه اول را نادیده بگیرد و به صفحه دوم مراجعه کند؛ وب سایت شما و 9 وب سایت دیگر صفحه دوم نیز هرکدام یک ایمپرشن دریافت می‌ کنند.
نرخ کلیک یا CTR: نرخ کلیک نسبتی بین تعداد کلیک ها و ایمپرشن آنهاست. به معنای ساده یعنی، از هر ۱۰۰ بار دیده شدن توسط کاربران چه تعداد کاربر روی سایت ما کلیک کرده اند. این عدد مشخص کننده نرخ CTR سایت است.

در حالت کلی تقسیم تعداد ایمپرشن بر تعداد کلیک به ما عدد CTR را می‌ دهد که با ضرب در 100، درصد CTR مشخص می‌شود. از این مورد چه استفاده هایی می شود؟
در صورتی که نسبت کلیک به ایمپرشن خیلی کم باشد، باید تصمیماتی در خصوص ویرایش محتوای مورد نظر بگیرید. یا متوجه بشوید چرا با وجود دیده شدن، بر روی سایت شما کلیک نمی‌شود.

میانگین رتبه در صفحات موتور جستجو: این مشخصه، میانگینی از رتبه کوئری مورد نظر در کامپیوتر و موبایل به ما می‌ دهد و با توجه به الگوریتم رقص گوگل، می دانیم که رتبه ها گهگاه جابجا می‌شوند. پس عدد رتبه ثابت نیست و میانگینی از اعداد متغیر رتبه، در پنل سرچ کنسول به ما نشان داده می‌شود.
بخش پرفورمنس از مهمترین قسمت های سرچ کنسول است و علاوه بر موارد بالا، کاربرد ها بسیار دیگری نیز دارد.

بخش دوم: URL Inspection

بخش درخواست ایندکس کردن صفحات که با URL inspection می‌شناسیم. این قسمت Test live دارد و در لحظه به سنجش صفحه مورد نظر شما می پردازد و از نظر سلامت و نحوه ایندکس کردن به شما اطلاعاتی می دهد. چندین سال است که گوگل به نسخه موبایل اهمیت بیشتری قائل شده است و یکی از خطاها، بهینه نبودن صفحه مورد نظر در موبایل است. خطای دیگری مانند ریز بودن نوشته ها، نزدیک بودن کادر لینک ها و… وجود دارند که اگر توسط گوگل تشخیص داده شود؛ قبل از ایندکس کردن به شما اخطار می دهد.
استفاده دیگر از URL inspection، ایندکس کردن محتوا های تازه است. برای اینکه احتمال دارد محتوای با ارزش شما توسط سایت های متقلب دزدیده شود. پس بعد از انتشار محتوا، سریعا آن را ایندکس کنید.

بخش سوم: Coverage

ربات های خزنده گوگل که اصطلاحا اسپایدر نامیده می‌شوند؛ به تمام صفحات و لینک های سایت ها می روند و آنها را کراول می‌کنند. این ربات ‌ها سعی می‌کنند محتوای صفحات را ایندکس کنند. در واقع، سه مرحله برای این فعالیت متصور می‌شویم:

1-Discovery
2-Indexing
3- Ranking

پس از طی کردن این سه مرحله، در بخش Coverage، گزارش فعالیت ربات ها را در صفحات سایت خواهیم دید. Coverage با 4 نوع مشخصه اعلام می‌کند که صفحه مورد نظر بدون مشکل، تغییر با مشکلات جزئی و یا اشکال دار هستند. مشخصه دیگر نوعی استثنا تلقی می‌شود که صفحات خاصی از سایت را شامل می‌شوند. صفحاتی که توسط خود شما از طریق فایل Robots.txt یا تگ noindex مشخص شده اند که ایندکس نشوند؛ در این گروه قرار می گیرند.

بخش چهارم: لینکها

بخش لینک ها، گزارش وضعیت لینک های داخلی و خارجی سایت را به ما اعلام می کند. از نظر وضعیت سلامت لینک ها، اطمینان از اسپم نبودن لینک ها و… می توانیم سایت خود را آنالیز کنیم.

  • لینک های خارجی
  • لینک های داخلی

 

  • در مورد مبحث لینک های داخلی و خارجی در مقالات دیگر سایت توضیح کامل داده ایم. ولی برای آشنایی خلاصه وار؛ لینک داخلی به لینک هایی گفته می‌شود که از یک صفحه به صفحه دیگر همان سایت وارد شده باشند.
    لینک خارجی نیز از سایت های دیگر به سایت ما داده می شود. هر دوی این لینک ها به درک بهتر گوگل از محتوای سایت ما کمک می‌کند. در شرایطی نیز، سایتی قوی‌ تر، با دادن بک لینک، اعتبار مضاعف به سایت مقصد می بخشد.

 

شما اطلاعات لینک های ورودی به هر صفحه را در این قسمت مشاهده می کنید.

آدرس صفحه ای که لینک گرفته، انکرتکست مورد نظر، وبسایت مبدا لینک و تعداد لینک ها، اطلاعات ارزشمندی هستند که در اختیار شما قرار می گیرند.

پنل سرچ کنسول کارایی های متعدد دیگری دارد. که در صورت همراهی با رمپ دیجیتال مارکتینگ، قدم به قدم با آن‌ها آشنا خواهید شد. یکی از کارایی های مهم دیگر که فقط با تجربه کردن به دست می‌آورید، مقابله با حمله سایت های رقیب و اسپم است. به این صورت که شاید وبسایتی از رقبای شما، تعداد زیادی بک لینک بی کیفیت و اسپم به سمت سایت شما حواله کند. در این صورت باید به گوگل بفهمانید این عمل توسط شما انجام نشده و از حق خود دفاع کنید. با تسلط بر گوگل سرچ کنسول خواهید دانست این امر از قسمت Disavow tools انجام می گیرد.

چه اشخاصی از گوگل سرچ کنسول استفاده می‌کنند؟

دارندگان سایت: اگر زمان تسلط پیدا کردن بر سرچ کنسول را ندارید، حداقل به عنوان دارنده وبسایت، باید با امکانات این پنل آشنا باشید تا بتوانید وضعیت سایت خود را رصد کنید و در صورت استخدام متخصص سئو، به کارهای ایشان به شکل مناسب نظارت کنید.
متخصصین سئو: این ابزار از قدرتمندترین آچارهای متخصصین سئو است. هر متخصص سئو باید به سرچ‌ کنسول کاملا مسلط باشد و شرایط سایت را رصد کند. بسیاری از اعمالی که توسط متخصصان سئو روی سایت انجام می شوند، در طی یک تا دو هفته؛ بازخوردهای خود را نشان می دهند. از این موضوع در میابیم که سرچ کنسول گوگل در طرح ریزی استراتژی سایت و پیشبرد اهداف، نقش مهمی دارد.
برنامه نویس: طراحان و برنامه نویسان وب سایت برای ایراد یابی می توانند از سرچ کنسول گوگل استفاده کنند.

در آخر

اگر در حوزه وب سایت فعالیت می کنید، مدیر وبسایت هستید یا علاقه مند به یادگیری علم سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو هستید؛ باید کار با سرچ کنسول گوگل را فرا بگیرید. اطلاعات داده شده توسط سرچ کنسول گوگل اطلاعاتی بسیار ارزشمند است که توسط هیچ ابزار آنلاین دیگری ارائه نمی شود. در این مقاله سعی شد با دید کلی به سرچ کنسول گوگل پرداخته شود. در مقالات بعدی رمپ دیجیتال مارکتینگ به صورت جزئی سرچ کنسول گوگل را بررسی خواهیم کرد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

Avatar

علیرضا پیر

کار اصلی من سئو و تبلیغات در گوگل است ولی به صورت تجربی در سایر کانالهای دیجیتال مارکتینگ هم فعال هستم. سالهای زیادی در شرکتهای دیجیتال مارکتینگ و آژانس های تبلیغاتی فعالیت داشتم و اینجا سعی میکنم در کنار مقاله ها بخشی از تجربیاتم رو باهاتون به اشتراک بگذارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×
    ورود / عضویت