گپی با سیاوش ستوده؛ مشاور کسب و کار
امروز با سیاوش ستوده هم صحبت شدیم. سیاوش ستوده کسی ست که علیرغم وجود فرصت های گوناگون برای ادامه مسیر کاری و تحصیلی در خارج ازکشور، دغدغه اداره کسب و کارها به شیوه کاملا سنتی در کشورمان او را بر آن داشت که قدم به عرصه مشاوره کسب و کار گذاشته تا بتواند شیوه مدیریت کسب و کارهای کشورمان را به سمت استانداردهای روز دنیا نزدیک تر کند.
خودتون رو معرفی کنین و از سوابق کاری و تحصیلی تون برای ما بگین
من سیاوش ستوده هستم، دوره کارشناسی را در رشته مهندسی عمران در دانشگاه تهران جنوب و ارشد خودم در رشته MBA گرایش استراتژی و در دانشگاه تهران گذراندم از اواخر دوره ارشد به انجام پروژه های برنامه ریزی استراتژیک مشغول شدم و کم کم وارد حوزه مشاوره استراتژی و بازاریابی شدم و یکسالی هم میشه که به حوزه راه اندازی استارتاپ مشغول شده ام و پروژه فنستا را راه اندازی کرده ام.
کسب و کار از نظر شما چیست؟
کسب و کار یعنی رساندن منفعت به دیگران و دریافت ارزش (پول ، خدمات و…) در ازای آن، همانطور که در معنای لغوی کسب و کار هم به نوعی این تعریف مستطر است.
اولین جرقه ای که شما رو به سمت راه اندازی استارتاپ کشاند، چی بوده؟
به نظرم تنها نوعی از بیزینس ها هستند که قابلیت این را دارند که حتی با صرف کمترین هزینه هم از بازگشت سرمایه بالایی برخوردار باشند. راه اندازی استارتاپ از این لحاظ برای من و شاید سایر فعالین این حوزه جذاب باشد.
چه چیزی باعث شد عمر تحصیلی یا کاریتون رو تا به اینجا، برای این حرفه خرج کنید؟
کلا راه اندازی کسب و کار با زندگی و معیشت مردم گره خورده علی الخصوص استارتاپ ها چون می تونن واقعا سبک زندگی و معیشت گروهی از مردم رو به کلی عوض کنند و بهبود ببخشند.
توضیح کوتاهی در مورد بازار این روزها بفرمایید.
وضعیت بازار که در حال حاضر پر از تهدیدها و چالش هاست اما این نکته را هم نباید فراموش کنیم که در دل هر تهدید همیشه یک فرصت نهفته است که مثال بارزش همین ویروس کوید۱۹ است که تونست ارزش سهام شرکت آمازون را به بالاترین سطح برسونه.
در اولین تجربه فعالیت خودتون در این زمینه، با چه چالش هایی روبرو بودید؟ آیا این چالش ها کماکان وجود داره؟ یا در ادامه مسیر به موارد و موضوعات دیگه ای تبدیل شده؟
هر حوزه ای همواره در هرمقطعی چالش های خاص به خودش رو داره و به نظرم کلا زندگی با همین چالش ها معنی پیدا می کنه اما برای خود من به شخصه تیم سازی سخت ترین چالش در حوزه راه اندازی استارتاپ بوده است.
چه عاملی بیشترین کمک را به رشد یک استارتاپ میکنه؟
بدون شک ارزشی که شما به مشتریانتان ارائه می دید من همیشه این را گفتم که اگر ارزشی که مشتریان پیشنهاد می کنید واقعا به آنها سودرسانی کنه آنوقت شما دیگه نیاز به بازاریاب ندارین چون به اندازه تعداد مشتریانتان بازاریاب دارید!
چگونه تصمیم می گیرید که برای یک استارتاپ یا بیزینس چه استراتژی رو داشته باشین؟
من خودم به شخصه همیشه فرایند تجویز استراتژی را از اخر به اول میام یعنی می بینم که به نظرم چه چشم اندازی می تونم برای یک استارتاپ یا بیزینس متصور بشم بعد استراتژی یا همان راه رسیدن به اون جایگاه پیشنهاد می کنم .البته در این بین منابع موجود هم حرف اول و اخر را می زنند و در نهایت استراتژی های نهایی ما را مشخص می کنند.
مهم ترین ویژگی های استارتاپ های موفق از نظر شما چیست؟
به نظرم ویژگی موفق ترین استارتاپ ها در اندازه مارکتشان، سرعت نفوذ و در اختیار گرفتن مارکت (سرعت وایرال)و در قابلیت نگهداشت مشتریان و کاربرانشان خلاصه می شود
رقابت رو در مارکت داخلی چطور می بینید و به نظر شما بزرگترین مشکل در این زمینه چیه؟
رقابت در همه جای دنیا وجود داره و من خودم به شخصه سعی می کنم به کلی از آن دور باشم چون وقتی بحث رقابت پیش میاد یعنی علاوه بر تصمیمات خودت تصمیمات سایر رقبا هم بر آینده بیزینست تاثیر گذار خواهد بود و این برای من بسیار ترسناک به نظر میاد بخصوص در بازار داخل که برخی از اقدامات رقبا منجر به ضرر و زیان تمامی شرکت ها فعال در آن صنعت می گردد.
چه موانعی توی ایران داریم که به نظرتون اذیت کننده هست؟
موانع که زیاد هست اما از نظر شخصی من ماحصل آن در Country of origin یا همان تصویر نام کشور شما نمود پیدا می کنه و هیچ چیز مثل coo نمی تونه جلوی راه استارتاپ هایی که قصد توسعه جهانی دارن رو بگیره.
تفاوت مارکت ایران با مارکت خارج از ایران رو در چه چیزهایی می بینید؟
در بازارهای خارجی تمامی تصمیمات کلان توسط دولت غالبا بر مبنای حمایت از کسب و کارها اتخاذ می شود اما در کشور ما تصمیمات غیرکارشناسی در تمامی سطوح مدیریت کلان کشور لطمات جبران ناپذیری بر کسب و کارها تحمیل کرده است.
آینده مارکت داخلی رو چطور می بینید؟
آینده غیر قابل پیش بینی است اما اگر همچین وضعیتی ادامه دار باشه روزهای سختی را برای کسب و کارها متصورم.
تلخ ترین و شیرین ترین خاطره شما از فعالیت در این حرفه چیه؟
شاید جالب باشه براتون اما برای من سخت ترین اتفاق بدقولی ها و عدم مسئولیت پذیری برخی از همکارانم بوده که خیلی جا پها برنامه هامون رو به کلی برهم زده و شیرین ترینش هم به نظر من حل چالش های موجود در ساختار ایده استارتاپ هست که منجر به ادامه حیات یک استارتاپ شده است.
حالا که با چالش ها و مشکلات این حرفه آشنا هستین، اگر به عقب برگردید، به این حرفه ورود پیدا می کنید؟
صد در صد :))))
سیاوش ستوده احتمال داره توی کارش اشتباه کنه؟ اگه یه روزی اشتباهی توی کارتون بکنین برای جبرانش چی کار میکنین؟
اشتباه جز لاینفک هر سیستمی بخصوص سیستم های انسانی است و غالبا اشتباهات باعث یادگیری یک سیستم میشه اما تکرار اشتباهات از جانب خود بنده به شخصه نابخشودنی است.
به نظر شما چه مدت زمان نیازه تا فردی که به این حوزه علاقه منده، بتونه با دانش کافی به این وادی ورود پیدا کنه؟
علاقه مندی کافی نیست باید عاشق این حوزه باشی باید حاضر باشی خیلی چیزها را فدا کنی تا بتونی موفق بشی البته موفقیت در هر حوزه ای کم و بیش همینطور هست اما راه اندازی استارتاپ به نظرم کمی متفاوته. علاوه بر عشق و علاقه شما نیازمند دانش کافی در حوزه هایی مثل دانش بیزینس و حوزه های دانش بنیان مثل توسعه نرم افزار، هوش مصنوعی، رباتیک و … باشید. در اینصورت است که می تونید برای خودتون شانس موفقیت قایل باشید.
اگه بخوایین برای افراد تازه کار توصیه ای کنین چی میگین بهشون؟
بهشون می گم تا به یقین نرسیدید هیچ کاری در این زمینه شروع نکنید به باور کامل برسید که موفق می شید بعد شروع کنید همچنین اینکه وارد حوزه ای بشن که منابع لازم برای موفقیت در اون رو دارن.
به عنوان سخن آخر صحبتی دارید؟
توصیه من به همه دوستان این هست که به دنبال زمینه و رشته ای بگردند که به نظرشون می تونن جز سرآمدهای اون حوزه باشن و می دونن که واقعا بهش علاقه دارن و مهم هم نیست چی باشه فقط مهم سرآمد بودن و مفید بودن برای جامعه است و همچنین تشکر و سپاس از شما
ای کاش به صورت ویدئو این مصاحبه هارو هم قرار بدین
سلام و خسته نباشین
چقدر خلاصه صحبت هایی که باهم داشتین رو قرار دادین، خوب بود
متاستفانه خیلی از شرکت ها این مورد رو تایید نمیکنن ک ه باید به مشتریان موجود خدمات درست بدن، اگر اینکارو انجام بدن و رضایتشون رو داشته باشن موفق تر هستن
من میخوام وارد کسب و کار های بشم اما نمیدونم چطوری باید ایده ام رو اجرایی کنم!!
ممنون از راهنمایی تون واقعا برای انتخاب مسیر شغلی دچار سردرگمی هستم
به نظرم کلید موفقیت هر کسب و کاری تلاش و به روز بودن و در عین حال مشتری مداری هست
به نظرتون وضع سئو کارها بهتر میشه چون به خاطر کرونا پروژها ها کمتر شدن!!
مدیرانی که یک کسب و کار رو راه اندازی کردن الگوی بسیار خوبی هستن و امیدوارم بتونم مثل اونها بشیم
سلام و خسته نباشین
میتونیم از ایشون برای کسب و کارمون به صورت خصوصی یک وقت مشاوره داشته باشیم؟