آنچه در وبیناردی ۱۴۰۰ گذشت
در ارتباطات پیچیده و گسترده امروز، بستر وب نقش پررنگی را ایفا میکند و بر ابعاد زیادی از زندگی تاثیرگذار بوده است. یکی از بخشهای مهمی که از این بستر تاثیر گرفته، بخش آموزش است. از آنجایی که افراد به دنبال بالا بردن بهره وری خود در زندگی هستند، سالیانه ساعاتی را به آموزش اختصاص میدهند که ممکن است این آموزش از طریق مطالعه، فایلهای صوتی، کلاسهای عمومی یا خصوصی، جلسات مشاوره، شرکت در سمینار و کنگره و…. باشد.
سمینارها نقش مهمی در آموزش افراد در حوزه تخصصی یا کسب و کار بر عهده دارند. شکل گیری سمینارها بر بستر وب یا همان وبینار مبحث مهم دیگری است که افراد این دوره زیاد با آن سر و کار دارند. وبینارها در کنار مزیتهایی مثل حذف شدن هزینه های سالن و پذیرایی، از بین رفتن مشکلات تردد و دسترسی آسانتر، کاهش هزینه ها و… معایبی چون کمتر شدن روابط و شبکه سازی، کاهش تعاملات، عدم امکان تمرین های عملی یا گارگاهی و… را نیز دربر میگیرد.
در ایران، ایسمینار، اولین پلتفرم برگزاری تخصصی مدیریت و برگزاری وبینار است که پس از پاندمی کرونا با رشد چشمگیری مواجه شد. این پلتفرم که به صورت یک استارتاپ مشغول به کار شد، همه ساله ۲۱مهرماه رویدادی تخصصی با عنوان «وبیناردی» یا «راز وبینار» برگزار میکند.
امسال این رویداد کاملا آنلاین و به صورت رایگان برگزار شد. برگزاری کاملا آنلاین این رویداد طی این دوسال پاندمی کرونا، از نکات طلایی و قابل تامل برای رواج استفاده از پلتفرم وبیناری برای سمینارهاست. چرا که هدف از برگزاری وبیناردی هم آشنایی بیشتر افراد با وبینار برای آموزش تخصصی آنلاین و استفاده کسب و کارها از وبینار است و برگزاری کاملا آنلاین رویداد توسط کسب و کار رو به رشدی که خود آغازگر بستر برگزاری وبینار در کشور است نکته ای مهم است.
طبق دیگر رویدادهای این حوزه، وبیناردی امسال هم شامل سخنرانی و پنل تخصصی بود و موضوع وبیناردی امسال «وبینار مارکتینگ» عنوان شد.

موضوع اولی که در وبیناردی امسال طی سخنرانی علیجاه شهربانویی، مشاور بازاریابی و تبلیغات مطرح شد، «جهش وبینارها با کوید۱۹» بود. پاندمی کرونا فرصت است یا تهدید؟ این سوال در ابتدا مطرح شد چرا که در این بازه زمانی شاهد مرگ بسیاری از کسب و کارها به خصوص حوزه گردشگری بودیم و در مقابل بسیاری از کسب و کارها مثل ایسمینار رشد چشمگیری تجربه کردند. شهربانویی پس از اشاره به جمله معروف مالکوم مکدونالد (تهدیدها و فرصتها از کنترل ما خارج است)، مدنظر قرار دادن تهدیدها و فرصتها با نگاه به خواست مشتریان و بررسی فاصله با رقبا را عنوان کرد. وی عقیده دارد با تغییری که جهشهایی که کرونا در مدرسین و مشاوران به وجود آورد، الگوی ارائه و مصرف نیز دچار تغییر شد.
لازم به ذکر است در کنار تبدیل تهدیدها به فرصت در مواجهه با مشکلاتی مثل کرونا، از حوزه کسب و کار نباید غافل شد.
میلاد اسلامی زاد، بنیانگذار و مدیرعامل نویسش، در سخنرانی دوم رویداد وبیناردی از ۴ وبیناری که در بازه یک سال و نیم گذشته در ایسمینار برگزار کردند گفت و سپس به موضوعات مهم «وبینار تجاری» و «وبینار برای تجارت» پرداخت. اسلامی زاد عقیده دارد که وبینار مانند یک رسانه برای بازاریابی، در کنار دیگر ابزارهای بازاریابی دیجیتال میتواند مفید باشد. مدیرعامل نویسش از وبینار به عنوان ابزاری برای بازاریابی استفاده کرده است و عقیده اش بر أساس تجربیات موفق وی است.
موضوع سوم، «از جذب مشتری تا فروش با وبینار، همراه با تحلیل قیف فروش» بود که توسط عادل طالبی، استراتژیست کسب و کارهای دیجیتال انجام گرفت. وی علاوه بر مروری بر قیف فروش که یکی از قدیمی ترین مدلهای آنالیز است، به تشریح نکاتی در خصوص انتخاب کانالهای بازاریابی پرداخت. همچنین طالبی از تجربه موفق خود از برگزاری وبینار به هدف جذب لید مدیران کسب و کارها گفت و آمارهای مهم آن را اعلام کرد.
بیان این نکته که شاید آمارهای بالا و موفق یک وبینار علاوه بر رعایت نکاتی که به آن اشاره شد، به عوامل دیگری از جمله پرسونال برند افراد نیز بستگی دارد، مهم است.
وحید بهرامیان، مدیر محصول ژاکت، چهارمین سخنرانی را بر عهده داشت که طی آن به موضوع «ژاکت چطور ۴۵۰۰ ثبت نامی داشت؟» و بیان چنین تجربه ای پرداخت. در ادامه نیز به تاثیرات کرونا بر کسب و کارها اشاره کرد.
بهرامیان از تجربه کمپین تابستان در ژاکت گفت که طی آن به دلیل عدم آگاهی کافی مخاطبان کمپین از دیجیتال مارکتینگ تصمیم بر این شد که وبیناری با همین موضوع توسط ژاکت برگزار شود.
بعد از چهار سخنرانی که اغلب با بیان تجربه همراه شد، نوبت به پنل با حضور پنج نفر با تجربه وبینار، با موضوع جذب لید رسید. افراد حاضر در پنل به شرح زیر می باشند:
- امیرطه نوروزی، طراح سازه و مدیریت مجموعه طراحی آموزشی پاراسیویل
- مهدیه معظمی، مدیر روابط عمومی یکتانت
- آیدین محمدحسینی، هم بنیانگذار بیمیتو و مدیر توسعه ازکی
- حامد بیدی، موسس و مدیرعامل مرکز طراحی اسپیرال و کارزار
- مانوئل اوهانجانیانس، بنیانگذار ایسمینار
و موضوعاتی که در این پنل در خصوصشان گفتگو شد نیز به شرح زیر میباشند:
- استفاده از مدرس تاپ حوزه تخصصی برای برگزاری وبینار رایگان و دستیابی به اطلاعات تماس مشتریان و افزایش فروش
- چطور بدون تبلیغات، افراد در وبیناری ثبت نام میکنند؟ چه ابزاری مناسب تبلیغات وبینار است؟
- استفاده از وبینار به عنوان کانالی برای معرفی برند خود
- ارائه تخفیف برای افرادی که در مورد وبینار نظر میدهند و افزایش تعاملات با این روش
- چرا بسیاری از صنایع بزرگ برای ورود به این فضا و برگزاری وبینار تخصصی ترس دارند؟
پیدایش وبینار در فضای کسب و کار پدیده جدیدی است که برای جا افتادن فرهنگ بهره وری از آن پروسه زمانبر خود را دارد و اکثر پذیرندگان نخستین این پدیده را افراد اکوسیستم استارتاپی (که متشکل از کارآفرینان ریسک پذیر و نوآور است) و دیجیتال مارکترها که با ابزارهای روز دنیا بر بستر وب آشنایی دارند تشکیل میدهند.
برگزاری رویداد سالیانه وبیناردی و معرفی و اطلاع رسانی در خصوص مزایای بهره مندی از وبینارها در صنایع مختلف، قطعا نقش موثری در رشد این پلتفرم ها خواهد داشت، در این مسیر نیز استفاده از رسانه ها به عنوان بازویی قدرتمند غیرقابل انکار است.